Sommerudstilling 2018

SOMMERUDSTILLINGENS MÅL

  1. udstille samtidskunst uden for metropolen skabt af professionelle billedkunstnere, kunstakademi-studerende og højskolens afgangshold
  2. danne netværk på tværs af ellers hierarkisk formede systemer
  3. formidlet samtidskunst i forhold til lokaliteten
  4. invitere turister og lokale beboere til at opleve kunst i dialog med en provinsby
  5. etablere samarbejde mellem kunst og erhvervsliv

Det er femte gang der afholdes en biennale i Søby med deltagelse af udenøs kunstnere. Udstillingen skabes hver gang med en særlig optik for øje, der afspejles i valget af de professionelle kunstnere som inviteres. I 2016 var de inviterede kunstnere født i 1980’erne og befandt sig midt i de hårde år, der følger akademitiden.
På SSS-2018 vil fokus ligge på kvindelige kunstnere.

BAGGRUND
Det kan synes at være ude af trit med tiden at kasse-tænke i dikotomien mænd og kvinder. At vi for længst har passeret den samtale, og at det er mere relevant at tale om kønnet som en ikke-binær størrelse og derved åbne for erfaringer fra trans, queers, kvinder, mm.

Uanset hvor enig man kan være i ovenstående, så praktiseres der en generel forskelsbehandling på den danske kunstscene, der er kønsbetinget, og ændringer sker kun, når man selv begynder at handle anderledes.
Er man synlig, kan man ses – så enkelt kan det siges.

En gennemgang af 15 kommercielle galleriers egne oplysninger viser, at godt 300 kunstnere er tilknyttet og 25% er kvinder. Med hensyn til soloudstillingerne tegner kvindelige kunstnere sig i gennemsnit for 26%.

ITil sammenligning er 40% af ministerposterne i vores nuværende regering besat af kvinder. I det danske aktiemarkeds ”superliga” C20, er 27 % af bestyrelsesposterne besat af kvinder.

Den norske politiker Gro Harlem Brundtland, dannede i 1986 sin såkaldte ”kvinderegering”, hvor 40% af ministrene var kvinder. Hun er siden citeret for, at så kunne man se at dét hverken var bedre eller dårligere.

Argumentet at man ikke kunne finde kvalificerede folk var i hvert fald aflivet.

KUNSTNERNE
På Sommerudstillingen vil deltage 50 udenøs samtidskunstnere, der spænder bredt både alders- og udtryksmæssigt. En diversitet, der betragtes som en styrke.
Mere end halvdelen er kendte aktører i museums- og gallerisammenhænge.
Øvrige deltagere: en håndfuld kunstakademi-studerende samt højskolens afgangshold.

Kurator: Susan Hinnum


PRESSEMEDDELELSE

JULEKUNSTUDSTILLING 2017

Kursisterne fra Kunsthøjskolen på Ærø
udstiller i SØBY i den tidligere ÆRØ SHOPPEN

Fredag d. 15. december og lørdag d. 16. december
Begge dage kl. 13:00 -18:00

Det er blevet en tradition at kursisterne fra Kunsthøjskolen inviterer til juleudstilling. I år er udstillingen rykket helt ind i Søby og foregår i den tidligere Ærø Shoppen, dér hvor der før i tiden var lysfabrik. Indgangen er lige overfor Søby Mølle.

I disse dage er kursisterne i fuld sving med at sætte udstillingen op. Der bliver også lavet et café-område og bygget en butik, og det hele i samarbejde med billedkunstnerne Heine K. Klausen og Nikolaj Kilsmark.

Du kan glæde dig til at opleve et arbejdende kunstlaboratorium, hvor der bliver givet et bud på kunst, som vil mere end blot at se godt ud. Der vil være masser af maleri, tegning, installation og video skabt af et hold unge kunstnerspirer.

Både fredag og lørdag kan man opleve performances. Programmet starter begge dage kl. 15:00

Mangler man de sidste julegaver så gå på opdagelse i KUNSTBODEN og køb unikke kunstværker for kr. 50,- pr. stk.

I udstillingens KUNSTCAFÈ vil der blive solgt kaffe, the, kakao, kage, risalamande & spegepølsemadder. Næsten til foræringspris.

Kig forbi en af dagene og oplev sjove, underfundige og helt sikkert også tankevækkende kunstværker. Der er FRI ENTRE.

Vi glæder os til at se dig i Søby på Langebro, lige overfor Søby Mølle!

Susan Hinnum


Sommerudstilling 2017


Anmeldelsen af  “Mindesmærker” juni 2017 fra Fyns Amts Avis…


Oversigtskort over de forskellige værkers placering i Søby


Karsten Hermansen og Peter Hansted åbner udstillingen

Pressemeddelelse/Sommerudstillingen 2017

Det er 9. gang Kunsthøjskolen på Ærø sætter en sommerudstilling op i Søby på Ærø. I år foregår det i det fri på havneområdet i Søby, med 18 forskellige fortællinger om ”mindesmærker”.

Som genre er et mindesmærke en sten eller en skulptur rejst til minde om en person eller begivenhed, og de kan mere end blot at fylde i det offentlige rum. Kigger man på mindesmærker fra starten af det 19-århundrede og frem til i dag oprulles en spændende fortælling om samfundets udvikling, for mindesmærket er både politisk, kulturelt og økonomisk tæt forbundet med vores historie.
Uanset om vi synes, vi ser dem eller ej.

Udstillingen er aftalt i samråd med Søby Havn og sættes op i et samarbejde mellem 18 højskolekursister og billedkunstnerne Ole Hartvig og Rasmus Søndergaard Johannsen.

Søby Havn og Søby Erhvervsforening støtter varmt den tilbagevendende sommerudstilling.

De bedste hilsner
Susan Hinnum, forstander

Udstillingen er finansieret af Ærø Kommune, Søby-Mommark Fonden, Ærø Brand Fonden samt Kunsthøjskolen på Ærø. Tak for støtte og stor hjælpsomhed fra Nautic Wood og Søby Havn.

Fotos fra opsætningen og ferniseringen:

 

Fotos af de enkelte værker: